Mégse

Elnöki beszámoló

Elnöki beszámoló Fontosnak tartom, hogy időről-időre beszámoljunk a tevékenységünkről, hiszen minden tagnak és érintettnek érdemes látni a célokat és az ehhez vezető lépéseket. Év vége felé közeledve szeretnék egy képet...

Hírek

Elnöki beszámoló

Fontosnak tartom, hogy időről-időre beszámoljunk a tevékenységünkről, hiszen minden tagnak és érintettnek érdemes látni a célokat és az ehhez vezető lépéseket. Év vége felé közeledve szeretnék egy képet mutatni arról, hogy idén milyen előrelépéseket sikerült idén elérni, illetve mi vár ránk ebben a szűk másfél hónapban még.

.

Tisztelt Tagok, kedves Sporttársak!

.

Kezdetektől fogva abban hiszek, hogy egy Szövetségünknek három fontos feladata van, amiben a sportágat és a tagokat hatékonyan tudja és kell is neki képviselnie, (természetesen megannyi más képviseleti feladat mellett)

1. Versenyrendszer megszervezése és lebonyolítása.

2. Sportágfejlesztési koncepció kidolgozása és megvalósítása tudományos alapon.

3. Kiemelkedő személyek és tevékenységek elismerése évről évre.

E gondolatok és hitvallás mentén haladunk a tevékenységünkben, ezért a beszámolót is e három pillérre bontom:

.

  1. Versenyrendszer megszervezése és lebonyolítása

Ez talán a leginkább összetett kérdés a három közül, hiszen különböző célokkal lehet versenyeket szervezni, vagy éppen delegálni versenyzőket megmérettetésekre.

A szövetségi célok között szerepel a sportág népszerűsítése és a versenyzői bázis bővítése, melynek alapköve, hogy széles réteghez juttassuk el a versenyzési lehetőséget, kedvet csináljunk hozzá és népszerűbbé tegyük ezáltal a sportágat és a testmozgás szeretetét. Ennek érdekében többfajta és minél színesebb skálán igyekeztünk és igyekszünk idén is szervezni eseményeket és lebonyolítani.

  • Februárban a tradicionálisan megrendezésre kerülő csapatverseny keretében több, mint 120 versenyzőt mozgattunk meg. Ennek célja az idei versenyszezon elindítása, és egy hányattatott időszak utáni újraindulás volt. Az esemény nehézsége is inkább a középhaladó bázist célozta meg. Szerencsére a visszajelzések és fogadtatás felülmúlta a várakozásokat és egy remek évindító verseny volt.
  • A nyáron megrendezett Summer Cup, melynek a JustClear beach fesztivál adott helyet, szintén nagy sikernek örvendett. Ennek célja a versenyzői bázis bővítése mellett a több ezer fős multisport fesztivál keretében népszerűsíteni a funkcionális fitneszt mint sportot valamint új tehetségek számára kibontakozási lehetőséget biztosítani. Mindezt nyári, önfeledt fesztiválhangulat közepette.
  • Évközben több kisebb esemény is megrendezésre került a népszerűsítés érdekében, s annak céljából, hogy a rekreációs sportolók is megmérettethessék magukat. Ennek érdekében jelentünk meg a Smart Sport Expon, a Dunai Regattán, vagy éppen az Under Armour által rendezett Westend tetőkertben tartott megmozduláson. De kiemelten fontos volt a Mozgás Éjszakáján történt megjelenés, ahol több ezren kóstoltak bele a feladatsorba, öregbítve ezáltal a funkcionális edzés hírét. (részletek)
  • Nemrég tért haza csapatunk Santa Susanából egy nemzetközi megmérettetésről, ahol az IFBB világszövetség által szervezett Fitness Challenge világbajnokságon sok kiemelkedő teljesítmény mellett 3 ezüst-, és 2 bronzéremmel gazdagodtunk és képviseltük országunkat. Versenyzőink egyéni és páros kategóriákban is nagyot alakítottak. (részletek)
  • Mindenképpen ide tartozik, hogy nem a mi Szövetségünk hatásköre a nemzetközi IF3 szövetség képviselete és a hozzájuk tartozó nemzetközi eseményeken való részvétel. Mindezek ellenére szurkolunk, hogy a hazai versenyzők ott is el tudjanak indulni minden kategóriában.
  • Idén azonban még nem zártuk le az idényt, hiszen egy hazai fitness challenge megrendezését tervezzük december elejére, illetve egy magyar csapat delegációján is dolgozunk egy nemzetközi Szlovákiában megrendezésre kerülő világkupa eseményre! (részletek hamarosan)

Ugyanakkor hiszem, hogy nem csupán a versenyekről és versenyzőknek szól a funkcionális edzés, hanem egy jóval szélesebb bázisról, mely rekreációs szinten hatalmas tömegeket érint. Egyik alapvető feladatunk, hogy a most 30-40-es generációval megszerettessük a sportot, elkerülve a sérüléseket. Az elégedett sportkedvelő fogja biztosítani számunkra a következő generációt, mert hisz bennünk és a sportban. Egy kiégetett, agyonhajszolt versenyzőtől alig ha számíthatunk utánpótlásra.

Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni azt a sportpolitikai lobby tevékenységet, melyet évek óta működtetünk, s melynek nem mindig közvetlen eredményei mutatkoznak. Mégis jól látható, hogy egyre komolyabban veszik minden szinten a folyamatainkat (lásd. 2020-as Covid időszakban a Kata kedvezmény kiharcolása). Szorosan együttműködünk a Magyar Szabadidősport Szövetséggel és igyekszünk a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy tagszervezeteink minél eredményesebben, minél több lehetőséggel tudjanak fejlődni.

.

2. Tudás alapú piac és tudományos sportágfejlesztési koncepció kidolgozása

.

Ez a pont megkerülhetetlen a fejlődés szempontjából, mert szervezhetünk versenyeket, indíthatunk csapatokat nemzetközi szinten, vagy lobbyzhatunk, ha a funkcionális edzést képviselő szakemberek nem fejlődnek, nem találkoznak, nincs egy tudásmegosztó és információcserét biztosító lehetőség, akkor nehezebben haladunk előre. Ennek biztosítása érdekében szervezzük minden évben a szakmai konferenciát, ahol nem csupán a szakmai kibontakozásnak biztosítunk teret, de lehetőséget teremtünk arra, hogy a szakma képviselői találkozzanak és a fejlődést generálandó networking eseményt hasznát is kiaknázzuk. Idén ezen az eseményen több, mint 400-an vettek részt és tettek azért, hogy a fejlődés rendületlenül follyon tovább. (további részletek)

.

.

3. A sportág kiemelkedő személyeinek és tevékenységeinek elismerése

Idén sem maradhatott el a díjátadó gála, mely keretében díjaztuk azokat a személyeket akik példával járnak elől, legyen szó versenyzésről, közösségépítésről, szakmai és tudományos munkáról vagy éppen emberi hozzáállásról.

Fontosnak tartom megbecsülni ezen személyeket és bíztatni őket, hogy mutassanak példát a jövőben is. Ezúton is gratulálok a díjazottaknak. (részletek)

ű

Azonban amire igazán büszkék vagyunk az nem más, mint a folyamat, ami pár éve elképzelhetetlennek tűnt:

A funkcionális edzés, vagy nevezzük funkcionális fitnesznek immáron nem szitokszónak számít!

Sokáig bizonyos közösségek elszeparálták magukat a funkcionális edzéstől és versenyzői körökben lealacsonyítóan nyilatkoztak róla és örülök, hogy immáron az egyik legnépszerűbb hívószóvá nőtte ki magát, ráismerve értékeire. Fontos, hogy ez a folyamat ne törjön meg és valóban végbemenjen. Hogy a funkcionális edzés megkülönböztetést nyerjen és a minőség minél inkább előtérbe kerüljön.

.

Mi idén is e pontok mentén dolgoztunk és jövőre is ezek alapján haladunk tovább a megkezdett úton!

.

Hosszú Szilárd
A Magyar Funkcionális Fitnesz Szövetség elnöke