Mégse

Rooftop challenge – női győztes

Ahogyan arról beszámoltunk, vasárnap egy remek hangulatú rendezvényen jártunk a Westend tetőteraszán, ahol megrendeztük a Rooftop challenge nevű funkcionális erőpróbát. A hölgyek versenyében Purgai Evelyn diadalmaskodott. Vele olvashattok egy rövid...

Hírek

Ahogyan arról beszámoltunk, vasárnap egy remek hangulatú rendezvényen jártunk a Westend tetőteraszán, ahol megrendeztük a Rooftop challenge nevű funkcionális erőpróbát. A hölgyek versenyében Purgai Evelyn diadalmaskodott. Vele olvashattok egy rövid interjút:

– Miért és milyen céllal neveztél a versenyre?

– A funkcionális és a crossfit jellegű mozgásformák mindig is vonzottak, de én elsődleges fontosságúnak tartottam a futósportot, hiszen sok munkám van benne. Emellett, általában funkcionális jellegű edzéseket végeztem kiegészítő edzésként. Aztán idén jött egy ‘bekattanás’, ha fogalmazhatok így, ami az volt, hogy szeretném kipróbálni magam ebben a sportban is. Ez a gondolat már nagyon régóta, hosszú évek óta érlelődött bennem. Úgy néz ki, mostanra érett be igazán. Úgy gondolom, hogy mivel (főként) az állóképességem a folyamatos versenyszerű futásnak köszönhetően elég jó, a funkcionális sportokban is megállhatom a helyem. Remélhetőleg, ez majd a későbbiekben kiderül.

– Honnan szereztél tudomást a versenyről?

– Nagyon sokféle sporttal, különösen a funkcionális sporttal, a Crossfit-el kapcsolatos közösségi oldalt követek. Teljesen véletlenül tévedtem a Rooftop Challenge esemény oldalára, amire felkaptam a fejem és kitűztem, hogy ez a verseny tökéletes választás lesz arra, hogy kipróbáljam magam. Nagyon szimpatikusnak tűnt a verseny, ezért be is neveztem rá az utolsó pillanatban.

– Mi a véleményed a szervezésről?

– A szervezők igazán kitettek magukért! Minden elismerésem nekik. Nem volt kis munka ebben a kánikulában minden résztvevőnél egyesével leszámolni a darabszámokat. Illetve, emellett arra is figyelniük kellett, hogy hibátlan gyakorlat végrehajtások szülessenek. Én teljesen elégedett voltam a munkájukkal. Sőt, bármi kérdésem volt, egyből segítettek.

– Hogyan tetszettek a feladatok?

Nagyon tetszettek! Az állóképességi feladatok és főként a kihívások mindig is vonzottak. Én 15 éve versenyszerűen atletizálok, 2019-ben pedig közép, illetve hosszútávfutó atlétából lettem terep, valamint akadályfutó. Jelenleg, a Spartan Race Pro Roster nemzetközi elit csapat tagjaként képviselem Magyarországot a hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. Ez a sport az erő-állóképességem jócskán fejleszti, amire funkcionális edzéssel is készülök a futás mellett, vagy a kettőt együtt kombinálom. A versenyen megadott súlyok még éppen optimálisak voltak számomra. Úgy éreztem, hogy ezek a feladatok nekem lettek kitalálva. A ‘sandbag over the shoulder – burpee’ párosítás volt a kedvenc feladatom. Alapvetően, a burpee az egyik legkedveltebb gyakorlatom, bár ebben a kombinációban most csináltam először, de az is biztos, hogy nem utoljára! 🙂

– Mi volt számodra a legmeghatározóbb a nap folyamán?

– Sokminden megfogalmazódott bennem a kérdés elolvasása során, amire többféle válasz is eszembe jutott. Amit kiemelnék és ami a leginkább meghatározó volt, az az, hogy mindenki küzdött és odatette magát. Lehet, hogy valaki szimplán csak jól szerette volna érezni magát, mások győzni mentek, valakinél esetleg egy próbatétel volt csupán magával szemben, vagy talán voltak olyanok is, akik az edzőjüknek szerettek volna bizonyítani a versenyen való részvétellel. Ami közös volt, hogy lehetett látni a versenyzők szemében a küzdést, az akarást és ők ezért mind dícséretet érdemelnek. A sport a küzdésről szól. Arról, hogy a legjobb legyél önmagadhoz és másokhoz képest is. Az együttes küzdés és a szurkolás – hogy ezt se felejtsem ki – megteremtette azt a verseny hangulatot, ami hatalmas élményt nyújtott az ott lévőknek.

– Miképpen látod a funkcionális edzés szerepét? Milyen szerepet tölt be a te életedben?

– Nekem van egy funkcionális edzői végzettségem, júliusban pedig személyi edzőként végzek, ha minden jól megy. A funkcionális edzés minden korosztályban megállja a helyét az egészen kicsi gyerekektől az idősebb korosztályig. Minden sportágban kiválóan hasznosítható, hiszen speciálisan egyénre szabható, vagy akár az egyén célja függvényében is variálható edzésformáról van szó. Illetve, kiegészítő sportként is a legjobb választás, például egy versenysportoló számára. Úgy látom, hogy egyre nagyobb szerepet fog kapni a jövőben ez a sport, tekintve akár a rehabilitációs, akár a teljesítményelvű oldalát. A szakdolgozatomat is a funkcionális edzésről és az ‘FMS’ rendszerről, vagyis a funkcionális mozgásminta szűrésről írtam. A terveimben az szerepel, hogy funkcionális edzőként (is) fogok elhelyezkedni a közeljövőben. Vannak tervben újabb tanfolyamok és újabb tervek, de ez majd a jövő zenéje lesz.

– Számíthatunk e rád a jövőben is a versenyeken?

– Mindenféleképpen! Tisztában vagyok azzal, hogy a profi mezőnyhöz sokat kell fejlődni ebben a sportban, de a kihívások azok, amik igazán éltetnek. Vérbeli akadályfutóként megfogalmazva: ‘Előszeretettel fogom venni az akadályokat!”

Újfent gratulálunk Evelynnek a győzelemhez és sok sikert a jövőben is a versenyekhez!

A verseny beszámolóját itt találjátok:

https://hf3.hu/just-clear-fitness-nap-rooftop-challenge/