Mégse

Para helyett prevenció

Mint ismert, márciusban a legtöbb edzőterem felelősségteljes döntést hozott és bezárta kapuit. Büszkék vagyunk arra, hogy a funkcionális edzés területén ez jobbára egységesen történt, ez is bizonyítja azt, hogy van...

Hírek

Mint ismert, márciusban a legtöbb edzőterem felelősségteljes döntést hozott és bezárta kapuit. Büszkék vagyunk arra, hogy a funkcionális edzés területén ez jobbára egységesen történt, ez is bizonyítja azt, hogy van egy közös kis világunk, ahol a racionalitás, az értékek és a felelősségvállalás nem sikkadt el. Egy világ, melyben az edzők, a vendégek, a vezetők, mind sportemberek és érdekeiket háttérbe szorítva tudnak áldozatot hozni.

Azóta eltelt több, mint egy hónap. Olyan korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre, melyek egyértelműen alátámasztják azt, hogy helyes döntést hozott a piac, a bezárásokkal. E szabályok egyelőre továbbra is érvényesek, azonban fontos tisztázni az intézkedések céljait, hogy mik az okok:

  • A nagyobb kockázatnak kitett populáció (65 év felettiek, gyengébb immunrendszerrel rendelkezők, meglévő betegségekkel élők) védelme
  • A járvány grafikai görbéjének ellaposítása, az ellátorendszer egyszerre történő, túlterehelésének megakadályozása 

A megszorító intézkedések – bár sok helyen lehet vitatkozni különböző szempontok alapján az intézkedésekkel, de a politizálás nem tisztünk, ez nem az a platform! – sikeresek voltak a fenti két szempontot figyelembe véve.

Ráaadásul az elmúlt közel másfél hónapban két dolog mindenképpen változott:

  • Több információval rendelkezünk a vírusról, annak terjedéséről, veszélyeiről
  • Az ellátórendszer túlterhelését elkerültük, illetve az így nyert időben felkészült a rendszer arra az esetre, ha nagyobb mennyiségű ellátott érkezne

Ezek a tények arra utalnak, hogy nemsokára elérkezik a korlázozások feloldásának, de legalábbis enyhítésének ideje!

Sokan mégis félnek! Aminek az oka abszolút érthető, mégis ezen a ponton túl kell lépni a félelmeken: a pánik ideje elmúlt, mikor alig volt információnk a betegségről! A pánik ideje elmúlt, mikor attól kellett tartanunk, hogy tömegestül érkeznek majd a kórházakba a kritikus állapotú betegek és nem lesz képes a rendszer ellátni őket!

Egy új stádiumba léptünk, ahol fontos lesz továbbra is a veszélyeztetettebb populáció védelme!

Az idősebbek, a 65 év feletti korosztálytól való távolságtartás még jó ideig racionális lesz. Ahogy nem ajánljuk a gyenge immunrendszerrel, krónikus betegséggel küzdőknek sem azt, hogy hagyják el otthonaikat!

Azonban a vitális réteg, mi sportemberek lassan visszaállhatunk a régi kerékvágásba. Legalábbis bizonyos szempontból, hiszen minden bizonnyal ezentúl fokozottabb figyelmet szentelünk majd olyan dolgoknak, melyeket eddig hajlamosak voltunk félvállról venni. A leckét megtanultuk! Azonban az, amiért sportolunk méginkább hangsúlyosabbá válik, mint eddig:

AZ EGÉSZSÉGÜNK!

Tény immáron, hogy a rendszeresen sportolók erősebb immunrendszerrel rendelkeznek. Erre remek példa a válogatott úszóink esete a koronavírussal, akik mindenféle tünet nélkül, észrevétlenül estek át az egészen.

(Ha lemaradtál volna, kattints ide: http://jochapress.hu/merkely-bela-sportolok-tobbsege-eszre-sem-veszi-hogy-atesett-viruson/  )

Ezt nem mi találtuk ki, hiszen nem célunk okoskodni. Ezek a tények!

A pánik időszakán szerencsére túljutottunk, már mindenki várja, hogy aktív életét visszakaphassa! Ráadásul a logika is azt diktálja, hogy ne a pániknak szenteljük az energiáinkat, hanem a prevenciónak: amennyiben betartunk alapvető szabályokat, akkor tehetünk a fizikai egészségünkért a sporttal, ahogy a mentális egészségünkért is azzal, hogy visszatérünk a normál életvitelünkhöz, visszatérünk a közösségi és szociális léthez, melynek átmeneti hiánya már most is megterhelő sokunknak! Bátran mondjuk ezt, hiszen az edzőtermek világa nem az a hely, ahol nagyobb veszélynek van bárki kitéve, mint egy bevásárlás során, sokkal inkább az a hely, ahol acélosabbá tehetjük a szervezetünket!

Engedjétek meg, hogy idézzük a Hf3 szövetség egyik elismert tagjának, Lakatos Péternek a szavait:

“Mert az edzőtermek, a minőségi szakemberek és a mozgás a megoldás részét kellene, hogy képezzék. Míg mindenki a lélegeztető gépekről beszél, közben az az iparág, ami azon van, hogy el se kapd, vagy meg se érzed azt, hogy egy ilyen vírust elkapsz, lassan letérdel.”

Azonban a véleményetek fontos számunkra, hiszen értetek építkezünk, veletek haladunk közösen előre! Ezért kérünk, hogy töltsd ki kérdőívünket az alábbi inkre kattintva:

https://forms.gle/ndGWEJtKA1sCSfz39

Köszönjük segítségeteket!

Mi várjuk a pillanatot, amikor már nem kell otthon maradni, amikor újra közösen dolgozhatunk az egészségünkért, vitalitásunkért! Azonban mindezt felelősségteljesen és a közös érdekeket szem előtt tartva tudjuk csak elképzelni!

Üdv,

Hosszú Szilárd

elnök – Hf3