Mégse

Érdekképviselet, avagy összefogás a fukcionális edzés jövőjéért

Mint sokan már tudjátok, az elmúlt két hétben feje tetejére állt minden hazánkban, de mondhatjuk, hogy a nagyvilágban is. Ez a rendkívüli helyzet megvisel minden szektort, nagyon sokan kerülnek rossz...

Hírek

Mint sokan már tudjátok, az elmúlt két hétben feje tetejére állt minden hazánkban, de mondhatjuk, hogy a nagyvilágban is. Ez a rendkívüli helyzet megvisel minden szektort, nagyon sokan kerülnek rossz helyzetbe. Ezek között a szolgáltatói iparágak nagy többségét különösen érzékenyen és drámaian érintette a kialakult helyzet.

Mindez olyan gyorsan történt, hogy csupán kapkodtuk a fejünket, ahogy mindenki. Az edzőtermek esetében sem volt ez másképp, hiszen sokáig nem történt teljesen egyértelmű állásfoglalás azzal kapcsolatban, hogy be kell-e zárnia a termeknek, vagy sem. Ez azonban jelentős probléma, hiszen így a bérlői viszonyokban is rossz pozícióból kell indulni, valamint az alkalmazottak, edzők jövője és megélhetése is a tét.

Ezekben a gondterhes időkben nagy fegyvertény, hogy Hosszú Szilárd, a HF3 elnöke, valamint a Thor Gym edzőterem-hálózat vezetője levelet írt az illetékes államtitkárságnak, s mindez Czene Attila eredményes közbenjárásával került dr. Szabó Tünde sportért felelős Államtitkár Asszony elé. A téma a KATA járulékokra vonatkozó könnyítés volt, mellyel kijelenthető, hogy óriási megkönnyebbülést hozott átmenetileg a teljes edzői társadalom mindennapjaiba.

E diplomáciai siker vezetett oda, hogy a múlt héten megalakul MEDZOSZ, vagyis a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetsége az elnökségi tagok közzé választotta Hosszú Szilárdot. Eképpen pedig lehetőségünk van nem csupán a szövetségen belül, de a kormánnyal kapcsolatos diplomáciai egyeztetések során is képviselni a funkcionális edzőtermek és funkcionális edzők ügyeit, érdekeit.

Nagyon sok pro és kontra érv merült fel az elmúlt időszakban a nyitvatartási kérdést illetően és pontosan látni, hogy milyen felelősségteljes kérdés ez.

A Miniszterelnök úr ma reggeli bejelentése óta felsővezetői szinten egyeztetett a MEDZOSZ az EMMI Sportért Felelős Államtitkársággal, ezek alapján az alábbi ajánlás született:

Az egységes állásfoglalás: Maradj otthon!

A kijárási korlátozásról szóló rendelet 5.szakasza alapján 2020. március 28 – tól edzőterem nem lehet nyitva!

A szövetség álláspontja, hogy a MEDZOSZ segíteni fogja azt a folyamatot, amelynek mentén láttatni lehet, hogy milyen forrásból, és milyen keretrendszer mentén történhet majd meg a veszteséget szenvedett edzőtermek kármentesítése. A Szövetség a teljes szektort fogja képviselni!

A szövetség céljai:
„Egyfelől a jelenben a járvány miatt nehéz helyzetbe került teljes ágazat válságmenedzselése a feladatunk, másfelől pedig az, hogy a szektorban összegyűlt sokrétű szakmai know-how-t biztosítsuk azok számára, akik nem tudják folytatni az eddigi életmódjukat, és nem tudják használni az edzőtermeket. Tehát hiába okoz sok nehézséget a járvány, mi ennek ellenére MOST segíteni szeretnénk az eddigi felhasználóknak. Az már a harmadik feladatunk, hogy közép-hosszú távon képesek legyünk motiválni az aktív korú lakosság azon csoportjait, akik még nem tették életmódjuk részévé, hogy heti rendszerességű egészségfejlesztő testmozgást végezzenek.”

Az alakuló ülésen már döntések is születtek, így az eldőlt, hogy a Szövetség több témában is megkezdi az egyeztetéseket a sportkormányzattal. A Szövetség intézkedéseiről és tevékenységeiről folyamatosan tájékoztatást fogunk adni a közvélemény számára a napokban.

Ami fontos, hogy te is segíts ötleteiddel, javaslataiddal a folyamat során: 

Ahhoz, hogy a kármentesítés kapcsán a szövetség véglegesítse az alakuló közgyűlésen is napirenden lévő intézkedési tervet, látni kell, hogy hol, és milyen volumenben sérültek/sérülnek az edzőtermek, ezt pedig majd láttatni szükséges a sportkormányzattal. A MEDZOSZ kér minden termet, hogy lehetőség szerint a legpontosabban számoljon és tervezzen a közeljövőre nézve, amikor a károkat felméri, és elemzi az előttünk álló hónapok kockázati tényezőit. Fontos továbbá, hogy kiderüljön, milyen javaslatokkal érdemes előállnunk. Ezért az alábbi kérdésre facebook oldalunkon lévő post alá várjuk a gondolatokat:

Milyen támogatást várnál az állam részéről? Mik lehetnek azok, amikkel segíteni tudnak a jelen helyzetben, illetve a későbbi talpraállásban?