Mégse

BUG Funkcionális Erőpróba

A Budapest Urban Games szervezőinek a kérésére részt vállaltunk a hétvégén egy verseny kialakításában. . A cél a következő volt: a Funkcionális erőpróba keretein belül olyan feladatsort álmodtunk meg, amelyben...

Hírek
A Budapest Urban Games szervezőinek a kérésére részt vállaltunk a hétvégén egy verseny kialakításában.
.
A cél a következő volt: a Funkcionális erőpróba keretein belül olyan feladatsort álmodtunk meg, amelyben a profi/edzett, de a teljesen kezdő, funkcionális edzést nem ismerő résztvevő is biztonságosan teljesíteni tud.
.
A profi Street workout versennyel párhuzamosan, így egy nagyon komplex napot kerekítettünk a szervezőkkel.
Remek hangulat volt a rendezvényen, a DJ élőben keverte a zenét, összesen pedig 25 indulóval vágtunk neki a feladatsoroknak, melyek a következőek voltak:
.
5 feladatot kellett teljesítenie az érdeklődőknek, szigorúan 2 perces pihenőkkel.
.
1.) LÓGÁS nyújtón (maximális idő): Kapaszkodj fel a rúdra körülbelül váll, vagy annál kicsit szélesebb fogással, a tenyerek előrefele néznek. A lógás aktív, vagy passzív módon is végezhető. Aktív módon a vállakra és lapockákra kell koncentrálni, a vállakat „lehúzzuk”, zárjuk a lapocka alsó részét. Passzívan a vállat lazán tartjuk. A törzs bölcső pozícióban, kissé előre helyezett és összezárt lábbal, feszes tartásban és szabadon lógva is elvégezhető. Vége a gyakorlatnak, ha (lejár a megadott maximális idő?) vagy elengeded a rudat.
2.) PLANK tartás (maximális idő): Alkar támaszban tartás maximális időtartamig. Az időmérés stopper órával történik. A versenyző felveszi a szabályos plank pozícióját, a felkarok függőlegesek (váll – könyök egyvonalba kerül), az alkarok párhuzamosak egymással. Neutrális gerinc megtartása mellett, folyamatos farizom feszítés (hátra billenő medence) és törzs feszítés. Fej egyenesen tartva (gerinc meghosszabbítása), nem lóg a gyakorlat közben. Lábak zárva, sarok összeér, lábfej dorsiflexióban. A gyakorlat végét a bíró jelzi a stopper óra leállítása után, mihelyt a versenyző a fáradsági szintje miatt nem tudja tovább megfelelően, vagy helyesen tartani a plank gyakorlat pozícióját.
3.) FARMER séta (Maximális cipelési idő): A gyakorlat dupla kettlebell elemeléssel kezdődik (csípő hátratol, térd minimálisan hajlít, mellkas kitol, lapocka zár), majd egyenes háttal mehet a séta. A versenyző pontszámát a cipelés ideje fogja meghatározni. Súlyok: fiúknak 20 kg / lányoknak 12 kg.
4.) TOLÓDZKODÁS (Maximális ismétlés szám 2 perc alatt): A kezdő pozícióban a kar nyújtva van. A karok hajlításával egészen addig engedjük le magunkat, míg a felkarcsont párhuzamos nem lesz a tolódzkodó rúddal. Ezután elkezdjük magunkat felfelé tolni egészen a kezdő pozícióig. Mindenféle lendületvétel érvényteleníti a gyakorlatot (pl.: belerúgás, kipping technika).
5.) BURPEE (Maximális ismétlés szám 2 perc alatt): Kiinduló helyzet alapállás, karok a test mellett, majd guggoló támasz, páros kéz a talajra érkezik a test mellé támaszhelyzetbe. Tenyerek és talpak egyaránt a talajon vannak, páros lábbal ugrás hátra fekvőtámasz helyzetbe. A lábak zárt helyzetben vannak, a karok párhuzamosak egymással és nyújtott helyzetben vannak. Uraknak karhajlítás, hölgyeknek nem kötelező. Az ismétlés akkor érvényes, ha a könyök eléri, vagy meghaladja a derékszöget. A mellkas, csípő és a térd nem érinti a talajt, a hát végig egyenes marad. Ugrás vissza támasz helyzetbe, majd felugrás a levegőbe. Mindkét lábfej egyszerre hagyja el a talajt és taps a fej fölött.
.
.
A verseny végeredménye:
Nők:
1. Motzer Melinda
2. Havasi Szilvia
3. Hangrád Vivien
Férfiak:
1. Kócsidi Zoltán
2. Várhelyi Jakab
3. Lévay Kristóf
Gratulálunk az összes résztvevőnek!
.
Az erőpróbával párhuzamosan, Magas Dávid mozgásterapeuta állapotfelméréssel várta mind a versenyzőket, mind az érdeklődőket.
A, csak erre felállított sátorban, több mint húszan fordultak meg. Volt fiatal versenyző, ki teljes elemzéssel távozott. Ez a tudás sok segítséget nyújt a pályafutása folytatásához. De voltak, akik jól körülhatárolható diszfunkcióval, tartáshibával vagy edzésből fakadó sérülés rehabilitációjával keresték meg a szakembert.
.
Összességében egy nagyon értékes és remek hangulatú hírverés volt mindez a funkcionális edzésnek, ahol mindenki belekóstolhatott, nem csupán a szakmai alapokba, de a közeg által képviselt hangulatba is.