Mégse

A NAGY PIACI ÚJRANYITÁS

Az edzőtermek jelentős része március közepén bezárt, mert ezt diktálta a józan ész és ezt várta a szektortól a köz. Bezártak annak ellenére, hogy a kormány ezt elrendelte volna, mert...

Hírek

Az edzőtermek jelentős része március közepén bezárt, mert ezt diktálta a józan ész és ezt várta a szektortól a köz. Bezártak annak ellenére, hogy a kormány ezt elrendelte volna, mert ez volt a felelősségteljes tett. Jó döntés született, mert az egészségügyi ellátórendszer március közepén nem volt felkészülve egy tömeges megbetegedés okozta leterhelésre.

Nehéz döntés volt mindenkinek, hiszen egyik oldalon ott volt a társadalmi felelősségvállalás és a kormány munkájának segítése. A másik oldalon pedig ott volt a munkatársak, a terem és az egyéni sorsok, családok jövőjének kérdése. Nehéz volt de mindenki meghozta a döntést, hogy fontosabb a közjó, mint az egyéni érdekek. Sőt, mindenki közösen kérte a bezárás kimondását, egy egyértelmű kormányrendelet megfogalmazását, de ez nem sikerült. Nem kaptunk egyértelmű íránymutatást a kormány részéről, csupán állásfoglalást, ami nagyon félreérthetőre sikerült.

Hol is tartunk most 2020 április 25.-én a COVID – 19 virusjárvány 7. hetében?

Az edzőtermeknek NEM kell bezárniuk!!!

DE…

  • de az edzőteremben csak azonos háztartásbeliek tartozkodhatnak egyszerre
  • amennyiben valaki edzőterembe megy, (ahol többen is vannak) akkor megszegi a kijárási korlátozást
  • ha az edzőterem nyitva van akkor jogsértő magatartásra buzdítja az embereket

Mindeközben a piac szereplői két táborra szakadnak vannak akik kinyitnak és úgy értelmezik a jogot, hogy a “nem kell bezárni” azt jelenti, hogy nyitva lehet lenni. Illetve vannak akik nem nyitnak ki, mert ragaszkodnak azokhoz az elvekhez amiért márciusban bezártak.

Az edzők igyekeznek megmenteni közösségüket és az online térben kiszolgálni. És reménykednek a mihamarabbi biztonságos újranyitásban.

És ott van a vendégek akik nélkül nincs értelme kinyitni, újrakezdeni. Akik elfogadják az átmeneti állapotot, de szeretnék visszakapni a régi közös edzéseket, az edzőtermi hangulatot, a közösséget.

Szóval itt áll egy nem elhanyagolható mennyiségű ember és várják, hogy végre vége legyen a járványnak … 

DE MIKOR VAN VÉGE? – EZ ITT A KÉRDÉS

Azt gondolom, hogy most azzal tudunk a legtöbbet segíteni, ha felépítjük a Nagy Piaci Újranyitást és mindannyian közösen együtt tesszük meg a fontos lépéseket.

Hiszen, ha az állam nem monta ki, hogy be kell zárnunk, akkor azt sem fogja kimondani, hogy nyissunk újra. Ezért nekünk kell megtalálnunk azt a nyitási időpontot, mely kellően felelősségteljes. Nekünk közösen kell felépítenünk egy olyan PROTOKOLLT, melyben pontosan meghatározzuk az újranyitás körülményeit és elvárásait. 

Ha így teszünk, akkor a piaci széthúzás helyett egy olyan egység alakul meg, melyben tudnak bízni a vendégek. Tudni fogják, hogy egy jól körüljárt és megalapozott folyamat nyomán vannak újra nyitva a termek, ahova bizalommal tudnak jönni. Tudni fogják, hogy az elmúlt 1,5 – 2 hónapnyi bezárás nem ellenük, hanem értük történt. Nem lesz minden teremtulajdonos megítélése “pénzéhes” és “kapzsi” azért, mert megnyitja az edzőterem kapuit.

Az edzők akik a személyes találkozásokkal a legnagyobb kockázatot vállalják, tudni fogják, hogy jó döntés született, hiszen ők is elmondhatják, hogy mit szeretnének és velük közösen születik meg a döntés.

ÖSSZEFOGLALVA:

Kérdőívek mentén, (megadva mindenkinek a véleménynyilvánítás lehetőségét) összeállítunk egy újranyitási protokollt, melyet eljuttatunk a megfelelő szervekhez véleményézésre. Amennyiben jóváhagyásra kerül, akkor annak megfelelően az egész szektor egyszerre tudja megkezdeni műkődését. Annál is sürgetőbb mindez, hiszen a Miniszterelnök a minap tájékoztatást adott arról, hogy dolgoznak a pontos akcióterven és május elejétől a korlátozásokat mérsékelni / feloldani fogják.

Mi hiszünk egy fokozatosan felépített, mindenki számára biztonságos, alaposan körüljárt nyitási folyamatban!

Most még fontosabb az edzők, edzőtermek társadalmi hatása, hiszen, minél többet tudtunk meg erről a vírusról, annál egyértelműbb, hogy az egészséges, erős immunrendszerre nincs jelentős hatással. Dolgozzunk közösen összehangoltan és felelősségteljesen. És kapjuk vissza lassan a saját életünket, életterünket!

A már közzétett kérdőíveket itt találjátok:

Legyetek szívesek kitölteni, hiszen ez most mindneki közös érdeke!

 

Üdv,

Hosszú Szilárd

elnök – Hf3