Mégse

Forradalmi együttműködés a birkózás érdekében

Ahogyan beharangoztuk, több évvel ezelőtt elkezdtünk dolgozni egy hosszútávú folyamaton, s ezen erőfeszítések révbe értek! Kitűztük célunkként azt, hogy a lehetőségeinkhez mérten segítsük és erősítsük, mind rekreációs és szabadidő-, mind...

Hírek
Ahogyan beharangoztuk, több évvel ezelőtt elkezdtünk dolgozni egy hosszútávú folyamaton, s ezen erőfeszítések révbe értek! Kitűztük célunkként azt, hogy a lehetőségeinkhez mérten segítsük és erősítsük, mind rekreációs és szabadidő-, mind pedig az élsportolói szinten a minőségi funkcionális edzés szerepét. Hogy jönnek ide a bírkózók? Miért ilyen jelentőségteli a bejelentés? Ezekre a kérdésekre ad választ a folyamatokban leginkább érintett négy sportember, sportdiplomata. Akiknek köszönhetően reménykedhetünk abban, hogy valami elindul a Magyar sportéletben, amire már régóta várnak a szakemberek!
 .
A helyszín a Magyar Sport Háza, ahol az egyeztetések zajlottak a szövetségek együttműködése kapcsán. Jó hangulatban folytatott megbeszélések után is, szüntelen a szakmázás és a lehetőségek közös kutatása uralja a diskurzust. Megpróbáljuk hát az érintettekkel összefoglalni mindazt, ami miatt ez a történés egy új irány kezdetét jelentheti, mind a Hf3, mind a birkózósport, mind pedig a hazai sportélet számára.
 .
„Sokan használják, sokan élvezik a gyümölcsét annak, amit a szeretett edzésirányzatunk ad, azonban fontos számunkra az is, hogy e mozgásrendszer minél inkább minőségi úton terjedjen el.” – ragadta magához a szót Hosszú Szilárd, a Hf3 szövetség elnöke.
 .
“Mióta megalakult a HF3, azóta dolgozunk azon, hogy előmozdíthassuk a hazai sportélet mumusának számító háttértámogatási folyamatokat, persze mindezt a mi szakmánk oldaláról. Azonban hiszünk abban, hogy ez csupán egy lépcső és más irányokból is elindulnak hasonlóan építő jellegű folyamatok.”
 .
De mi is ez az előrelépés és együttműködés pontosan?
 .
„A Magyar Funkcionális Fitness Szövetség és a Magyar Birkózó Szövetség közös szervezésében , a Thor Academy Akkreditált  képzési központ által létrehozott erőnléti edzőképzésről van szó.” – summázta a lényeget Nyárasdi Zsolt, a Hf3 elnökségi tagja, akinek elévülhetetlen szerepe van a sikeres tárgyalássorozatban.
 .
Majd folytatta kicsit kibontva a lényeget: „Jelenleg az edzői bekerülési feltételrendszer nincs alaposan kidolgozva, nincs nemzetközi rendszer, mely meghatározza, hogy ki-milyen végzettséggel , képesítéssel láthatja el az edzői munkakört. A magyar edzők olyan képzési rendszerének összeállítása lebegett a szemünk előtt , mely nem csupán a felnőtt válogatottunk olimpiai csapatának felkészülését segíti , hanem egy hosszútávú utánpótlás-képzésben is nemzetközi szintre emelheti a jelenlegi és a következő edzők generációit.
 .
Ahhoz azonban, hogy megértsük, miért van ennek a lépésnek a gyakorlatban óriási jelentősége, Bácsi Pétert kérdeztük. A Magyar Birkózó Szövetség szakmai vezetője saját bőrén is tapasztalta a különbségeket. Márpedig európa-, és világbajnok birkózóként, olimpikonként alighanem hitelesen képviseli a sportolók és az egész birkózótársadalom érdekeit:
 .
“Emlékszem, hogy amikor én voltam utánpótláskorú sportoló, akkor micsoda különségekkel szembesülhettünk egy-egy világverseny alkalmával: kiváló edzők készítetettek fel minket, akiknek hálás vagyok a mai napig. Sőt igazából kisebbfajta csoda, hogy ezek a szakemberek ilyen eredményeket hoztak ki a generációnkból, hiszen más nemzeteknél már évtizedekkel ezelőtt kialakult a stábmunka hagyománya. Külön szakemberek foglalkoztak a különböző aspektusokkal, s készítették fel a sportolókat, egészen az utánpótláskorúaktól indulva: diatetikus, sportpszichológus és persze erőnléti edző. Nálunk óriási előrelépés volt, mikor elkezdett a szövetség együtt dolgozni erőnléti edzővel, úgy hiszem a sikereimben is nagy szerepe van ennek a látszólag kis változásnak. Egyszerűen el kell fogadni, hogy a szakedzők nem lehetnek multifonkcionálisak speciális és modern felkészítés nélkül. Most ennek érdekében igyekszünk hozzátenni, hiszen fontos, hogy már fiatalkorban a megfelelő alapokat sajátíthassák el a tehetségek. Ehhez azonban haladni kell a korral és élni a lehetőségekkel a trénereknek is!”
 .
A birkózók már évekkel ezelőtt felismerték ennek a fontosságát, s ahogy Bácsi Péter is elmondta, elkezdtek erőnléti edzővel dolgozni. Itt kerül a képbe Okner Ernő, aki csapatával az APEX-el immáron 3 éve segítenek a férfi-, és női válogatott erőnléti felkészítésében:
 .
“Nagyon fontos kiemelni, hogy a közös munka nem az egyének edzéséről szól, hanem a lényeg, hogy az edzéseket az adott sportág sajátosságaihoz kell igazítani, hogy valóban eredményes legyen a munka. Mivel birkózó voltam és az APEX csapatán belül is a kollégák többsége rendelkezik hasonló sportmúlttal, így gyorsan fel tudtunk állítani egy működőképes tervet.
Hagyomány itthon, hogy 20-30 éves módszerekkel erősítettünk, azonban ezeket mi felülírtuk a modern funkcionális edzés tudománya alapján.
Első lépésként a súlyok és tempók visszabontásával indítottunk és a helyes technikai kivitelezésekre fektettük a hangsúlyt. Ez az “alapok megteremtésének”  éve volt. Aztán a második évben a tempómunka, szettfelépítések vették át a szerepet, majd a 3. évben kikerültek azok a mozgások és gyakorlatok, melyek a tapasztalatok alapján a sportági deformitások és specifikumok miatt nem voltak nélkülözhetetlenek. Mondhatjuk, hogy mostanra jutottunk el közösen oda, hogy kialakult egy hatékony és eredményes rendszer. Ezt a tapasztalatot szeretnénk a képzésen továbbadni.”
 .
„Valóban érdemes megnézni, hogy az eredmények javultak a válogatottaknál” – reflektált Bácsi Péter.
“Azonban nem is csupán a mostani eredmények lényegesek, hanem bíztató a jövőre nézve az, hogy a sérülések is jobban elkerülik a csapatot. Márpedig utánpótlásszinten ez az egyik legfontosabb momentum. Hiszen a tehetségeinket nem szabad elveszítenünk és a fejlődésükben sem engedhetünk meg töréseket!
 .
Miképp kerül bevezetésre a képzés?
 .
Hosszú Szilárd: „A képzés egyik fontos célja, hogy ne csak elméletben hanem gyakorlatban is megértsék az edzők a folyamatokat.
.
Az idei évben egy rövidített “D” típusú képzéssel indítunk, mely érinti a teljes anyagot , de csak a legszükségszerűbb témákban megy mélységeiben bele. 
Egy átfogó oktatáshoz szükségszerű legalább 8 hétvége, amire a vírushelyzetet követően megváltozott versenynaptár most nem engedélyezett elég időt.
A képzési idő rövidsége miatt, a teljes anyagot egy hosszabb “A” típusú képzésben a 2021-es évre tervezve valósítunk meg, az új felnőttképzési törvény szerint.”
.
Végszóként mindezt Bácsi Péter egészített ki: „A rövidített képzés elegendő egy alapvető korosztály szerinti edzésprogramozás alapjaihoz, de mindenképp javasoljuk az edzőink online felügyeletét és konzultációját.

A rövidített képzés egy sokkal interaktívabb képzés, mely nem a száraz anyagok leadása, sokkalta inkább az elméleti képzés azonnali gyakorlatba való installációja. Azonban történt a folyamatok során egy örömteli lépés: a jövőben ez az akreditált képzés a szövetségünk által nélkülözhetetlenné válhat a trénerek számára, mindez pedig Bacsa Péter alelnökünk támogatásának köszönhető, aki előremutató lépésként szorgalmazza mindezt.”
 .
Mi a Hf3 részéről is köszönjük Bacsa Péter és Bácsi Péter támogatását és reméljük, hogy ez egy első lépés mind a két szövetség gyümölcsöző együttműködésében, mind pedig a komplett hazai sportélet erőnléti edzéshátterének felkészítésében. Mi azon leszünk, hogy minél több sportág előrelépést tudjon mutatni!
.
.