Mégse

Az idei szakmai konferenciáról

Hónapok óta, – sőt aki tavaly is részt vett, valószínűleg egy éve – készültünk a magunk mögött hagyott hétvégére. A Hf3 és partnerei által szervezett Funkcionális edzés konferencia idei eseménye...

Hírek

Hónapok óta, – sőt aki tavaly is részt vett, valószínűleg egy éve – készültünk a magunk mögött hagyott hétvégére.

A Hf3 és partnerei által szervezett Funkcionális edzés konferencia idei eseménye került megrendezésre.

A Magyar Funkcionális Fitnesz Szövetség, karöltve a Thor Academy, Movelab Academy és Movement Lab intézményeivel, idén is kicsit nagyobb rendezvényt álmodtunk meg, mint a tavalyi volt: az elmúlt évek során fokozatosan bővült, gyarapodott az esemény volumene, így nem meglepő, hogy ezúttal is minden kicsit grandiózusabbra sikerült.

2020 szeptember 5-6. hétvégén immáron egy kétnapos eseményre hívtuk össze mindazokat, akik érdeklődnek a funkcionális edzéssel kapcsolatos szakmai kérdéseket illetően: az elméleti előadások mellett ezúttal gyakorlati részek is színesítették a programot.

Büszkén mondhatjuk, hogy sikerült most is az, ami a legfontosabb: értéket közvetíteni! Mindezt a két nap folyamán 150 résztvevő elégedett szavai bizonyították!

Rövid összefoglaló jelleggel a két nap eseményeiről:

Szombaton a teljes nap a fenti teremben zajlott, ahol nem volt hiány színvonalas előadásokban, ahogy elismert előadókban sem:

A napot a méltán népszerű Pozsonyi Zsolt előadása indította, aki az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján foglalta össze mindazt, amit a szakmáról, és az edzői hivatásról dióhéjban gondol. Nem volt könnyű dolga, hiszen ha valakinek, akkor Zsoltnak bőven van rálátása a honi szakmára: a Trx hazai népszerűvé válása, vagy például a Fradi BL győztes és Európát meghódító vízilabda csapatának erőnléti edzőjeként sok területen tette le névjegyét.

Nem volt azonban idő beleragadni a summázásba, hiszen a jövő bekopogtatott: a kiváló és feltörekvő edzői generáció egyik üdvöskéje, Becher Kristof vette át a mikrofont. Sok újdonságot tanulhattunk az izometriát illetően. Nem csak az előadás tartalma, hanem a módja is meggyőzhetett mindenkit, hogy nem véletlen tartozik Kristof a legreményteljesebb edzők, s majdani oktatók táborába.

Persze a már rutinos rókák sem maradtak le, hiszen az imént hallott előadó mestere, Tanos Bálint következett. A Thor Academy vezető oktatója a tőle megszokott adatokkal és szigorú tényekkel tarkított előadásában a tudomány szerepét hangsúlyozta, ami az előadás szerint a szakma fejlődésének egyik legfontosabb feltétele.

Az ebédszünet előtti etapot Papp Károly zárta. Erőnléti edzőként és tudományos szakemberként nem meglepő módon remekül kapcsolódott az őt megelőző előadóhoz: Karesz ezúttal „Work Load Management” címszó alatt a programozás jelentőségéről beszélt és egy erre felépített rendszert ismertetett.

Eközben a Bara Csaba is tiszteletét tette az eseményen, de nem érkezett üres kézzel: a JustClear egészséges desszertjei érkeztek meg és csempésztek elégedettséget az arcokra, hiszen egy kis nasi mindig csodákra képes. Mindezt pedig egészséges terméket fogyasztva bűntudat sem kísérte.

A sok-sok információt követően frissítőleg hatott az ebédszünet és a meglepetés desszert, de a következő blokk kezdetére újra tömve voltak a széksorok:

Lakatos Péter, a Movelab Academy vezetője következett, így nem csoda, hogy nem ráérősen szállingózott vissza a hallgatóság. Péter a tőle megszokott energikussággal gyorsan eloszlatta a „kajakóma” lehetőségét és a hormézis jelentőségét hangsúlyozva rávilágított egy örök érvényű igazságra: „ami nem öl meg, az megerősít”. Az előadás azonban korántsem volt sablonos, hiszen új dolgokat tudhatott meg a nagyérdemű arról, hogy a fejlődés kulcsát sokszor nem alapvető megvilágításban érdemes csak keresni.

Ha pedig a „nem-megölés” szóba került, akkor nem is jöhetett volna frappánsabb téma, mint a gerincsérv. Ennek megállapítása korántsem egyszerű és sokszor kemény fejfájást okoz a jelenség az edzői társadalomnak. Pintér Georgina gyógytornász ebben próbált meg segítséget nyújtani a szakmának egyfajta kalauzzal.

A súlyos és tömény témákat követően Bene Márton érkezett, aki a tőle megszokott laza megjelenésével és stílusával könnyedséget csempészett a programba. A légzés és idegrendszer kapcsolatát helyzezte egy érdekes megvilágításba.

Érezhetően sok volt az elhangzott információ és ennek megfelelően a tekintetek is fáradtságról árulkodtak. Ám mielőtt mindenki elindult volna haza, egy megterhelő napot követően következett még egy előadás. Ezen a ponton általában az összes hasonló rendezvényen már csak fészkelődnek a hallgatók és alig várják a végét. Lehet akármilyen érdekes egy téma, ilyenkor már ember legyen a talpán, aki le tudja kötni a figyelmet. A többség, ha elolvasta az utolsó előadás címét („funkcionális” biomechanika – Tudomány a sport szolgálatában), joggal gondolhatta, hogy „nem, ezt már képtelen leszek befogadni!”

… ám volt olyan ember, akinek sikerült a lehetetlen!

Aki hallotta már Lukasz Trzaskomát korábban, annak nem kell bizonygatni semmit, hiszen az előadásmódja, elhivatottsága és tiszteletet parancsoló tudása azt is magával ragadja, aki kevésbé érdeklődő. Nem véletlen, hogy vastaps zárta az első napot, s azt  sem túlzás kijelenteni, hogy a cím remek választás volt: ez az előadás valóban a sport szolgálatában állt!

A szombati napot lezáró előadás igen magasra helyezte a lécet, így nem csoda hogy időben kezdésre már újra telítettek voltak a széksorok az előadóteremben. Ennek az elvárásnak megfelelően nem más, mint Michael Boyle köszöntötte videó segítségével a nagyérdeműt, s szabta meg a színvonal mércéjét erre a napra.

Az előadások pedig folytatódtak, az előadók sorát pedig továbbra is nagyszerű szakemberek gyarapították!

Takács Kinga beszélt egy nagyon érdekes módszerről, melynek során a mezitlábas edzés előnyeire világított rá. Az idegrendszeri stimuláció hatékony módja, hogy a talp proprioceptorain keresztül sokkal hatékonyabb lehet az érzékelés és megtudhattuk ez milyen előnyöket tartogathat.

Ezt követően a PureSports vezetője, Orbán Zsolt következett. Témájában annak előnyeit részletezte, hogy a pneumatikus ellenállás igen hasznosan építhető be az edzésekbe és fejlődésbe. Mindezt gyakorlatban is kipróbálhatták az érdeklődők, ugyanis a demo busz a parkolóban állt, s várta az érdeklődőket.

Ezt követően azonban már nem csak a felső szinten folytatódott az esemény, mert a lenti teremben is elkezdődtek a programok:

A Thor Recovery Zone szakemberei mutatkoztak be. Pintér Georgina és csapata, gyógytornász és masszőr szolgáltatásokkal támogatják a funkcionális edzés hatékonyságát és az egészségmegőrzést. Magas Dávid terapeuta egy tartalmas előadással is kedveskedett az érdeklődőknek. Ennek fényében a nap későbbi részében felmérésekre is lehetőséget biztosítottak.

A lenti, gyakorlati részen ezt követően Cserhalmi Eszter és Lakatos Péter közösen adtak ízelítőt az OXA rendszer kapcsán, amit a megszokott módon ámulattal kísért végig a nagyérdemű.

Mikorra Takács Kinga odalent a gyakorlatban is bemutathatta a mezitlábas megközelítésben rejlő lehetőségeket szinte alig lehetett mozdulni a platformon.

Sajnos a hallgatóságnak választania kellett két színtér között. Talán – remélhetőleg – ez volt az egyetlen pont, melyben kritika illetheti az eseményt. Jövőre ígérjük tanulunk ebből a tapasztalatból és nem lesznek párhuzamos programok!

Annál is inkább, mert a fenti előadóban Bogyó Tamás következett. A nemzetközileg is elismert edző az emberi tényezők jelentőségére helyezte a fókuszt a prezentációjában, ami igen hasznos információkkal gazdagította a szakmabelieket.

A lenti teremrészben a nagyszerű előadói vénával megáldott Halla Szilárd ismertette a sportágspecifikus erőnléti edzés fontosságát, mindezt leginkább a küzdősportot űzők felkészítésével alátámasztva. Az Apex csapatának fiatal edzőjének a nevével elighanem a jövőben sokszor találkozhatunk majd.

Az ebédszünetet megelőzően a súlyemelés megítéléséről és versenysportbéli, vagy éppen rekreációs edzésbéli helyéről értekezett a tavalyi konferencia üstököse, Szentes Balázs. Ezúttal is érdemes volt meghallgatni mindarról, ami sok sok szakambéli edzőt és vendéget foglalkoztat: mikor, milyen céllal érdemes a súlyemeléssel foglalatoskodni.

A szünetet követően Szabó Andrea következett, aki a senior edzés lehetőségeiről beszélt és az ebben a témában fontos szempontokra hívta fel a figyelmet. Ez a témakör méltánytalanul kevés platformot kap, pedig a benne rejlő lehetőségek megérdemlik a közbeszédbe való helyezését.

A meglepetésvendégre nagyon készültünk hónapokig, azonban sajnos az USA-ban kialakult vírushelyzet nem tette lehetővé azt, hogy személyesen is egy legendát láthassunk. Mindezek ellenére a világ talán legelismertebb erőnléti edzője, Dan John videóban köszöntötte a konferencia vendégeit, s biztosított minket arról, hogy amint teheti, ellátogat hazánkba és pótoljuk a most elmaradt meglepetést! Dan a beszédében üdvözölte a szövetség munkáját és támogatásáról biztosított minket.

A nap és egyúttal a konferencia lezárásaként a Hf3 szövetség vezetői, Hosszú Szilárd elnök és Nyárasdi Zsolt alelnök álltak ki a közönség elé, mégpedig egy közös diskurzus céljával: A szövetség programjának, terveinek és céljainak ismertetése volt a fókuszban. Mindezt az általunk képviselt nyitottság jegyében egy párbeszédes formában sikerült megejteni. Sok kérdés került megválaszolásra, amelyből kiderült, hogy tényleg érdemes ezen az úton tovább haladni…

Dióhéjban így tudtuk összefoglalni a konferenciát, de aki lemaradt bánthatja. Jövőre kötelező programnak be is vésheti az emlékeztetőjébe! 🙂

Nagyszerű hétvégét tölthettünk együtt, s ezúton is köszönjük a hallgatóságnak a megtisztelő bizalmat, valamint az előadóknak a sok-sok hasznos információt! Bízunk abban, hogy jövőre ugyancsak újításokkal, egy még nagyobb rendezvényen találkozunk újra!