Mégse

Állásfoglalás kérése

Nem egyértelmű mindaz, ami ebben a rendhagyó helyzetben történik az edzőtermeket illetően: a köz nyomása és a felelősség, valamint egyes hivatalos megnyilvánulások is amellett szólnak, hogy jelen esetben a bezárás...

Hírek

Nem egyértelmű mindaz, ami ebben a rendhagyó helyzetben történik az edzőtermeket illetően: a köz nyomása és a felelősség, valamint egyes hivatalos megnyilvánulások is amellett szólnak, hogy jelen esetben a bezárás a helyes út. Azonban egy tegnapi nyilatkozat ennek ellentmond. Mindenképpen tisztán kellene lássunk…

Mindezért még az este egy sürgős állásfoglalást kértünk az ügyben a kormányzati oldalról, hiszen nagyon nem mindegy mi a szabály, mi kötelező és mit diktál a jogi háttér. Ráadásul a felelősség is óriási! Egyik oldalról a közegészség, másik oldalról emberek százainak, ezreinek a munkalehetősége.

Nem könnyű a helyzet, ezért pedig szükséges, hogy valaki tiszta vizet öntsön a pohárba.

A kialakult járványügyi helyzetben a magánkézben, illetve vállalkozásként működő edzőtermek és sportlétesítmények többsége megtette a hatáskörükbe tartozó szükséges intézkedéseket. Ennek során az edőtermek, sportlétesítmények tulajdonosai először a csoportos órákat szüntették meg, majd a részleges nyitvatartásról, ezt követően pedig a teljes bezárásról döntöttek a járvány további terjedésének megelőzése, a sportoló közösség, az alkalmazottak, a megbízási szerződéssel dolgozó edzők, családtagjaik és rajtuk keresztül valamennyi állampolgár egészségének a védelme érdekében. 

A járvány terjedésének megakadályozása érdekében tett társadalmilag felelősséget vállaló lépések elengedhetetlennek és szükségszerűnek tüntek egészen tegnapig, pontosabban addig a pillanatig ameddig Dr. Müller Cecilia országos Tisztifőorvos, mint az operatív törzs tagja a kormány nevében tett nyilatkozta során, kifejtette, hogy nem tartja fontosnak az edzőtermek bezárását.

 

A nyilatkozat tartalma:

“Kérdés: A fitnesztermek még mindig nyitva lehetnek délután 3-ig, ezekben a helységekben nem lehet elkapni a vírust? Tervezik – e ezek bezárását is?

Válasz:  Mindenhol el lehet kapni a vírust, nem is kell hozzá fitneszterem, de főképpen azokon a helyeken lehet elkapni, ahol többen egy időben vannak jelen, zárt térben és nem tartják be azt a szociális távolságot a 1,5 métert amit javasolunk. A mozgás nagyon fontos ebben az időszakban is, tehát azt kérem, hogy ezeket a fitnesztermeket úgy osszák be, úgy használják azok használói, hogy időben elkülönülten – hadd hasonlítsam egy fodrászhoz, ahol bejelentkezés alapján történik a szolgáltatás igénybevétele – és természetesen a fokozott fertötlenítésre nagyon ügyelni kell, mindent amit megfogunk tárgyak, szönyegek, a kerékpárok és az összes ilyen készülék, amiben a testedzés zajlik feltétlenül fontos fertötleníteni.”

A nyilatkozat megtekinthető az alábbi linken:

 https://www.facebook.com/841139519271515/videos/651462258737717/?v=651462258737717 

 

Ismét levelet írtunk tehát két kérdéssel is:

  • Azzal a kéréssel fodultunk dr. Szabó Tündéhez, hogy mint sportért felelős államtitkár foglaljon állást az edzőtermek bezárása mellett vagy ellene.

 

  • Valamint kértük állásfoglalásának megfelelően azt képviselni a kormány előtt, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy mit is kíván tölünk, mint sportban dolgozó személyektől a kormány.

 

Fontos tisztán látnunk ugyanis, hogy miképpen tudjuk segíteni a kormány munkáját a COVID-19 vírus elleni küzdelemben!

A választ illetően természetesen azonnal tudósítani fogunk!